RENUNGAN : Kisah Semut















Cara Menangkis Virus Ukhuwah




Dalam surat Al-Hujurat, Allah swt memaparkan 7 sikap bagi kita untuk membasmi virus-virus ukhuwah yang bisa menghancurkan kekuatan ukhuwah yang telah dibina.


1. Tabayyun yang bererti mencari penjelasan dalam setiap maklumat yang diterima dan mencari bukti kebenaran informasi yang diterima. Allah swt berfirman: "Wahai orang-orang yang beriman, jika datang kepadamu orang fasiq membawa berita maka periksalah dengan teliti agar kamu tidak menimpakan suatu musibah kepada suatu kaum tanpa mengetahui keadaannya yang menyebabkan kamu menyesal atas perbuatanmu itu." (QS 49:6)

2. 'Adamus Sukhriyyah, ertinya tidak memperolok-olokkan orang atau kelompok lain. Firman Allah swt: "Wahai orang-orang yang beriman janganlah satu kaum memperolok-olokkan kaum yang lain (karena) boleh jadi mereka (yang diperolok-olokkan) lebih baik dari mereka (yang memperolok-olokkan)." (QS 49:11). Mampukah kita untuk meninggalkan tradisi sukhriyyah dan perasaan ana khairun minhu (saya lebih baik daripadanya), yaitu perasaan 'sombong' seperti yang dimiliki iblis? Inilah persoalan yang perlu ditanya pada diri.

3. Tidak mencela orang lain. Ini ditegaskan dengan firman-Nya: 'Dan janganlah kamu mencela diri sendiri'. Mencela sesama muslim, oleh ayat ini dianggap mencela diri sendiri, sebab pada hakikatnya kaum muslimin dianggap satu kesatuan. Apalagi jika celaan itu berkait dengan kedudukan dan kebendaan di dunia. Allah sendiri menyuruh Rasul dan orang-orang yang mengikutinya untuk bersabar atas segala kekurangan orang-orang mukmin. (Lihat QS, 18:28)

4. Meninggalkan panggilan dengan sebutan-sebutan yang tidak baik terhadap sesama muslim. Ini berdasarkan firman Allah swt: "Dan janganlah kamu saling memanggil dengan sebutan-sebutan (yang buruk)." (QS 49:11) Tanabuz dalam bentuk yang paling parah adalah berupa pengkafiran terhadap orang yang beriman. Pada kenyataannya masih saja ada orang atau kelompok yang dengan begitu mudahnya menyebut kafir kepada orang yang tidak tertarik untuk masuk ke dalam kelompok tersebut.

5. Ijtinabu Katsirin minadzdzan di mana Allah swt berfirman: "Wahai orang-orang yang beriman jauhilah kebanyakan dari prasangka, karena sebagian prasangka itu dosa." (QS 49:12) Pada dasarnya seorang muslim harus berbaik sangka terhadap sesamanya, kecuali jika ada bukti yang jelas tentang kesalahan tersebut.

6. Tidak mencari-cari kesalahan dan aurat orang lain. Perbuatan ini amat dicela Islam. Allah swt amat suka bila kita berusaha menutup aib saudara kita sendiri. Firman Allah swt: "Dan janganlah kamu sekalian mencari-cari kesalahan (dan aurat) orang lain." (QS 49:12)

7. Allah swt menegaskan: "Dan janganlah kamu sekalian menggunjing sebagian lain.Sukakah salah seorang di antara kamu memakan daging saudaranya yang sudah mati?..." Ghibah sebagaimana yang dijelaskan Rasulullah saw adalah menceritakan keburukan dan kejelekan orang lain. Ketika seseorang menceritakan kejelekan orang lain, maka ada dua kemungkinan yang terjadi. Pertama, jika yang diceritakannya benar-benar terjadi maka itulah ghibah. Kedua, jika yang diceritakannya itu tidak terjadi bererti ia telah memfitnah orang lain. Begitu besarnya dosa ghibah, sampai Allah SWT menyamakan orang yang melakukannya dengan orang yang memakan bangkai saudaranya sendiri.

Wallaahu'alam

Kesedihan Kian Terubat..




Alhamdulilah..

Dengan berakhirnya last paper 4 final exam, Biochemistry & Microbiology (the killest paper I think.haha), maka tamat la sudah Sem1 2009..tinggal lagi 7 sem nampaknya. Akhirnya, berjaya juga ku menghabiskan Sem 1 ni walau macam2 perasaan dan dilema kulalui.. I realised, that's my life now, walaupun kehidupan sekarang tidaklah sebermakna life kat PASUM dulu.. Honestly, Pasum lagi best than now..Miss that moment!!

erm, pejam celik dah abis 1 sem, da hampir 6 bulan bergelar mahasiswi (=p tp tak rase cam tu pon), dah nak abis tahun 2009.. Umur pun da genap pun 19 tahun.. cepat benar mase berlalu!! Masa yang telah berlalu entah pe yang ku abiskan..yang pasti banyak benda lagi ku belum capai dan explore dalam dunia nie.. sempat ke nak explore semua!!

Sem 1 nie hanya ada 16 jam kredit untuk dipenuhi. Alhamdulillah, walaupun study main-main, Allah masih permudahkan untuk ku menjawab semua soalan exam. Beselah, awal2 masuk Sem, honeymoon dulu.hehe. Ditambah pula dapat yang unexpecting thing. Take a long time maybe to comford..whatever happened, the past was past.. the future depends on our strength nowaday. So, never give up & keep moving until ......( I'm also don't know.huhu) . Antara subjek yang saya ambil untuk sem1 ni :

  • Biochemistry & Microbiology
  • Biodiversity
  • Basic Mathematics
  • TITAS
  • English 1
  • Kepimpinan dan Motivasi Diri
Dengan rasminya, cuti saya dah start 12 November hingga 26 Disember 2009. Tak sampai 2 bulan pun. Cuti pun tak macam cuti sekolah. Masih ada kerja yang perlu dibuat. Semua student UMK wajib menjalankan SIEP ( Student In Intrepreneurship Programme). Untuk sem 1 ni, hanya perlu observe dan make report tentang kedai/syarikat yang dipilih. I still don't have idea where I want to do my SIEP. Minimum untuk SIEP 10 hari.. Next sem pun ada juga program masa cuti. USK1014 ( khidmat masyarakat). Yang ni punye program perlu dibuat pada setiap tamat tahun. Macam best je khidmat masyarakat nie. UMK memang banyak menganjurkan program khidmat masyarakat & bakti siswa. Program yang terdekat "Program Kemanusiaan ke Kemboja sempena Hari Raya Qurban.." Tp saya tak pergi pun atas sebab-sebab tertentu. Rugi tak dapat pergi!. Dahla program bakti siswa tempoh hari juga tak berkesempatan nak join. Never mind..,lame lagi kat sini. hehe.

Next sem subjek yang kena belajar da mula relate dengan kos. Agak tough la jugak. Sebab it's new for me..Subjek-subjek :

  • Anatomy & Fisiology of Animal
  • Basic Chemistry
  • Bio Genetics
  • Basic Enterpreneurship
  • English 2
  • Kokurikulum ( JPAM)
Strategy 4 next sem..?? haha..
pe nak buat ek??


Hidup ni ibarat roda.. Setuju tak?? Tp saya rase hidup cam bumi..Yela, masing2 sentiasa berputar. Kadang-kadang kite kat atas, kadang-kadang kite kat bawah.. Kadang-kadang kite bahagia, kadang-kadang kite sedih, kadang-kadang kite berjaya, kadang-kadang kite gagal.. Kadang- kadang kite berteman, kadang- kadang kite keseorangan.. Iman kite pun same jugak..Kadang-kadang yazid, kadang-kadang Wayankus.. Jangan terus wayankus sudah.!! Berape banyak kadang-kadang pun, semua kitaran hidup kite DIA yang tentukan. Segala apa yang berlaku atas kehendakNYA. Takdir.. Kadang-kadang it's so difficult to accept 'takdir'.. Tapi yakinlah setiap yang berlaku pasti ada hikmah tersendiri...PerancanganNYA adalah yang TER baik. so, pe leh kite buat ''Sabar & Ikhlas''..whatever pun, kita kembali pada-NYA. We have greatest God always keep with us.. Teruskan berdoa dan berusaha.

Buat sahabat-sahabat yang masih belum bercuti ( yang masih berperang dengan exam, all the best..chayok2). Yang da cuti, Selamat bercuti. Manfaatkanlah masa cuti sebaik mungkin.. jaga diri..(p/s: jangan main air banjir.haha). Kat sebelah pantai timur, hujung2 tahun ni musim tengkujuh. Sebahagian kawasan di Kelantan & my hometown dah dinaiki air. Alhamdulillah, my home is free from taht disaster. Kepada mangsa banjir, sabarlah menghadapi ujian ini. Doa kami sentiasa bersama kalian.. Hah, 17-19 hb November ni UMK adakan kursus untuk persediaan untuk hadapi bencana alam (banjir)...wajib untuk JPAM & Askar Wataniah..I'm also join that. Yeah!! Nampaknya masa cuti kali ini lebih terisi, tak da lah tido, makan n tengaok TV je.. Pada sesiapa yang dah pasang niat nak qadak tido, carilah something meaningful untuk dibuat. Sibuk-sibukkanlah diri anda!! For me, busy can make me forget problem.It will make our life more meaningful.. My friends always say, "setiap nafas , detik merupakan pencarian".. How miserable our life, it also teach us something.. => that's true dear friends.

Last of my pieces, minta maaf pada semua terutama my roomate: Farah, Syaf n Ila. Mane ada salah dan silap, terkasar bahasa, terasa hati @ terambil sesuatu, a lot of apologise!! Halalkan segala-galanya. Selamat bercuti untuk semua..student SBH1, friends and for all.. Take care!! See you in the next sem. Jika sudah tercatat UMK terbaik untuk diri ini, jumpela saya kat UMK sem depan.. hahaha.(still doubt..???). Semoga berjaya dengan cemerlang dalam final exam Sem 1. dean list?? InsyaAllah..
Tidak lupe buat sahabat2 yang akan menghadapi SPM & STPM tidak lama lagi, semoga berjaya. Semoga dipermudahkan. bittaufiq wannajah!! Doakan kejayaan bersama_

Ok, peace...(^-^).. waslam..



Search This Blog

 
Home | Gallery | Tutorials | Freebies | About Us | Contact Us

Copyright © 2009 COGITO ALLAH SUM..... |Designed by Templatemo |Converted to blogger by BloggerThemes.Net

Usage Rights

DesignBlog BloggerTheme comes under a Creative Commons License.This template is free of charge to create a personal blog.You can make changes to the templates to suit your needs.But You must keep the footer links Intact.