Kurniakan Hati Yang baru



" Ya Allah, kurniakanku hati yang baru.."


hati yang suci..

hati yang khusyuk..

hati tawaddu'..

hati yang tenang..

hati yang selalui mengingatiMu..

hati yang takutkan dosa...

hati yang dambakan keredhaanMu..

hati yang cintakan ilmu..

hati yang cintakan Syurga..

hati yang bencikan kekufuran..

hati yang tabah...

hati yang sabar...

hati yang selalu mensyukuri nikmatMu..

hati yang bebas dari riak dan bangga diri..

hati yang bebas dari prasangka buruk..

Hati yang ikhlas...


.

.

.

.

.

.

.




ku pinta hati yang baru!!!




Pesanan Imam Ghazali :


"carilah hatimu di tiga tempat.. temui hatimu ketika mambaca Al Qur'an.


Jika tidak kau temui, carilah hatimu ketika mengerjakan solat.


Dan jika tidak kau temui juga, carilah


hatimu ketika duduk bertafakkur mengingati mati...


Jika tidak kau temui juga,


maka berdoalah kepada Allah,


pinta hati yang baru kerana hakikatnya pada ketika itu,


kau tidak mempunyai hati.."








Mencari Yang Maha Satu




Terkapai-kapai diri dihanyut arus waktu
Kegelapan hati yang sering buat ku keliru
Dalam menguji pergolakkan emosi diri
Tak siapa tahu ada yang memerhati


Mencari yang Maha Satu itu yang ku tuju...


Di dalam menjalani tiap dugaan yang diberi
Membawa pengertian hidup yang abadi
Tanpa perlu menipu diri sendiri
Yang menjadi lumrah duniawi
Seandainya kau yang memberi ruang
Akan ku baikki setiap kekurangan
Oleh itu diri yang memerlukan

Petunjuk darimu oh Ilahi

Kau yang Maha Satu..

Diriku kini masih tercari-cari
Jawapan misteri tiap persoalan ini
Ku akui kesalahan dibuat segalanya
Gelap jadinya jiwa seadanya


Ku cari terus ke situ
Itulah lampu hidupku
Terangilah gelap hatiku
Ku pohon restu dariMU



Apabila tersilap langkahku
Tiba-tiba berbisik namaMu oh Ilahi
Terdetik di hatiku untuk sujud ke pangkuanMu
Memohon ampun dariMu

Dan selanjutnya ku tergoda lagi
Dunia ini yang sesat membunuhkan jiwaku
Kini ku mengakui teguranMu
Yang membuat ku sedar siapa diriku ini


Tak semua yang sempurna nasihat di jalan yang lurus
Cerita yang dijadikan cerita

Dengan izin Yang Maha Esa yang wujud
Aku cinta dan cita

Segala yang ada bermula dari rasa resah
Aku akui harapan kasih dan hasratku tak setajam itu

Yang tak mampu risau lidah mudah di banjari
Fitnah melilau-lilau

Tuhan lindungilah dia dari kata-kata jahat itu
Doa-doa di pohon sentiasa setiap masa

Ampunilah dosa-dosa semasa daku ke sana
Dewasakanlah pemikiranku yang tak semegah mana

Salah silap ku berkarya tak pernah ku salah guna
Kau Yang Maha Satu ....

Apa perlu aku buat??




Salam alaik..

Kali ni tak tau nak share apa.. Tapi ada something yang sangat memenatkan untuk difikir tp tetap mahu difikirkan..

Seperti last week, asal ari ahad, kelas Bi mesti cancel. Ni la kesempatan yang baik untuk on9..hehe. A little upset la jugak da bersemangat datang kelas, tibe2 cancel. Bagitau awal2 kan senang!!

Hari ni last daftar upu fasa 1 lepasan matrikulasi sesi 2010/2011. Actually, da lame tunggu peluang ni. Itulah satu2 peluang tuk tukar kos dan U lain. Masa first time masuk U sekarang ni, ak da set yang ak tak nak terus tinggal kat sini dan nak keluar dari umk. Tu la perasaan yang selalu ak pasakkan dalam hati ni.. Betapa antinya kat Umk!

Pernah jugak terfikir tuk quit study.. Entah apa yang menghasut time tu. Tula dilema yang selalu menghantui diri ni sepanjang sem lepas. Sebab tu lah result sem 1 tak perform pun. Nak dapat DL tu ku rasa tak susah pun. Ada je student yang dapat 4flat. Sebenarnya semua tu mind set je.. Sebab ak tak nak stay kat umk, macam2 dilema yang ak sendiri wujudkan. Hampir semua orang ak kecewakan terutama my parents. Ye, ak sedar, setiap kali ak cakap pasal study, ak akan ungkit macam2 macam orang tak da iman.. (astaghfirullah. Ampunkan aku Ya Allah masa itu kerana keterlanjuran dan kebodohan aku ketika itu..). Mak ak dah muak kot asyik2 balik duk habaq benda yang sakit tuk didengar..

Ak pun sangat hati juga. Ingatkan bila create semua tu, ak akan terlepas dari keadaan tu.At least, support la ak tuk capai cite2 bodoh aku.. last2, semua tu reflect kat muka sendiri. Dah macam2 cara juga ak try untuk tukar U lain. Tapi tiap kali tulah, ada je yang menghalang. Salah prosedure!! Ayahku yang tolong uruskan..aku just tunggu je.penat je aku menunggu, padahal prosedur salah.Ada student yang lambat dari ak minta tukar, da keluar dari umk. Salah aku jugak kot, sapa tak suruh buat sendiri. Bukan ayah yang nak berlajar!! Tp dalam hati kecilku, aku sangat marah dan kecewa dengan ayahku. Perangai pun cam budak kecik!! Lama juga la persaan tu ada even terbawak2 time hari raya. Raya lepas la yang ak rasa paling tak seronok.

Ak sendiri yang cetuskan keadaan semua tu berlaku.Even ak tahu yang semua tu adalah takdir. Ada hikmah disebalik yang berlaku. Tp dulu ak masih ragu2 dan tak sabar menuggu apa yang akan bakal berlaku...

Sebenarnya masalah kos ak da boleh terima tp I've a problem to adapt with this U..I know this U is unique and differ from others.. Still new University. Kalu nak coment pasal U ni sangat banyak, tapi I'm still rational. Yeah! I had tried to love it! I'm not hate and blame this U, but why me?? kenapa ak yang tak apply U macam ni dapat. Kalu ada kos yang aku minat, I don't care. Ni semua kos yang ditawarkan yang tak pernah ak terfikir pun b4 this.

Aku memang dari kecil sampai sekolah menengah, ak tak banyak involve pasal 'leadership'. What's leadership actually?? I more prefer to be lead. prefer to be an assistant, its okey!! But not be the head especially to be the first person who start the new things. That's why when I got offered from umk, I'm not satisfy and reallt upset. Imagine, throughout my life, I never though to study at this University. What's in my mind off course UM (maybe because PASUM student), UKM, UPM and UiTM. The University I really dreamt to after my SPM actually UIAM. Unluckily, I had got PASUM...Also the same thing happened to me when I applied the upu after spm..

Whatever, Alhamdulillah..Syukur padaNya kerana telah meletakkan aku di PASUM. Walaupun tak dapat apa yang diimpikan, tapi pengalaman ketika di PASUM sangat berharga dan sukar diperoleh di tempat lain. Even dapat pergi UIAM, belum tentu dapat jumpa dan merasai apa yang ak dah lalui di PASUM. A lot of precious things happened to my life , had taught me the real life..Terima kasih teman-teman atas perkongsiaan hidup kalian yang telah banyak mematangkan diri ini. Syukran atas ukhwah yang sangat indah dan semoga berkekalan. (lain waktu la cite pasal kehidupan kat PASUM.hehe)

Dah panjang rupenya post ni..

Tapi masih tak straight to the point>>

The point sekarang ni, perluke aku berharap untuk keluar dari UMK? Patutke aku terus dengan cite2 aku?? masih tak pasti..still doubt!! Confused!!


Kat UMK ada tanggungjawab yang besar untuk dimainkan memandangkan kamilah perintis Universiti yang ke-19 ni. Macam mane kalu I don't want to be a pioneer?? Kata2 seorang kaunselor tempoh hari seolah2 telah mematahkan hasrat aku untuk keluar dari UMK.. Ye, kate2 beliau betul dan tepat! kamilah yang perlu bersama2 bangunkan UMK, menjadi perintis ke arah membangunkan Universiti ni. Aku turut tersentuh dengan kate2 itu.tp aku masih tak pasti. Kalu ak keluar, nampak macam pentingkan diri ke?? Masih adakah lagi jalan lain untuk aku dapatkan apa yang ak inginkan?

Tapi aku takut tak mampu!! Takut sesat di pertengahan jalan. Kos yang aku ambil bukan yang aku minat, boleh ke aku perform well??

Perlu ke aku lepaskan peluang ni..?
dan meneruskan apa yang aku da lalui sekarang??

Masa da sangat suntuk!!..
Semoga apa jua keputusan yang diambil tak datangkan penyesalan!!

Ya Allah, berilah aku petunjuk. Tunjukkanlah jalan keluar bagi semua masalah hambaMu ini.
Jika sesuatu itu terbaik untuk diriku, Kau permudahkan untuk aku mencapainya..

Amin...

Search This Blog

 
Home | Gallery | Tutorials | Freebies | About Us | Contact Us

Copyright © 2009 COGITO ALLAH SUM..... |Designed by Templatemo |Converted to blogger by BloggerThemes.Net

Usage Rights

DesignBlog BloggerTheme comes under a Creative Commons License.This template is free of charge to create a personal blog.You can make changes to the templates to suit your needs.But You must keep the footer links Intact.